Tudástár

Szigetüzemű rendszer
A hálózatba visszatápláló rendszerek mellett léteznek szigetüzemű napelemes rendszerek is. Ez igazán csak ott ajánlott, ahol a közüzemi elektromos hálózat nincs jelen, kiépítése pedig túlságosan költséges lenne.

Napelemes szigetüzemről akkor beszélünk, ha a villamos energiát napelem modulokkal termeljük, és az energiát akkumulátorokban tároljuk. (Természetesen itt értendő a két elem közé bekötött töltő berendezés is). A fogyasztókat ennek segítségével elláthatjuk akár 12V, vagy 24V egyenfeszültséggel. Amennyiben szükség van rá, inverter segítségével akár 230V feszültségű fogyasztókat is üzemeltethetünk. Alkalmazása leginkább pl. tanyák, erdészházak, nyaralók villamosítására jellemző, amelyek messze esnek a közcélú villamosenergia-hálózattól. Sajnos hátránya, hogy nem tekinthetjük 100%-os biztonságú áramellátó megoldásnak, mivel napokon át tartó borús idő esetén a leggondosabban méretezett erőmű akkumulátorai is kimerülhetnek (jelentősen túlméretezni pedig a költségek szempontjából nem javasolt). Ilyen rendszerek kiegészítéseként az üzembiztonság növelése érdekében ajánlott aggregátoros berendezés telepítése.

Felépítése:
A szigetüzemű rendszer az alábbi részegységekből épül fel: 
•    Napelem modulok
•    Töltés-szabályozó
•    Inverter(ek)
•    Akkumulátor(ok)
•    Villamos szerelvények (vezetékhálózat, megszakító és leválasztó eszközök, védelmi berendezések)
•    Mechanikai szerelvények (rögzítő és opcionálisan forgató eszközök) 


Működése:
A villamos energia a napelem modulokban generálódik és ez töltésvezérlőn keresztül a szolár akkumulátorokban tárolódik. A fogyasztók ellátása töltésszabályzón keresztül is lehetséges 12V, 24V vagy 48V egyenfeszültségen. Ha fogyasztóink 230V-ot igényelnek, akkor egy inverter gondoskodik a feszültségszint előállításáról. 
A sziget üzemű rendszerek tartalmazzák a napelemeket, töltés szabályozót, akkumulátort és még kiegészülnek egy inverterrel, ami a váltóáramot biztosítja, plusz opcionálisan aggregátort is be lehet építeni, ehhez a rendszerhez már bármilyen háztartási eszköz csatlakoztatható. Az inverter közvetlenül csatlakozik az akkumulátorhoz. Ezeket a rendszereket 12V-os vagy nagyobb teljesítményekhez 24V illetve 48V-os kimeneti feszültséggel valósítjuk meg. 
Az egyszerű felépítésnek köszönhetően a telepítés könnyű és gyors.

Vissza
Hívjon minket E-mail Ügyfélkapcsolat Kezdőoldal