Tévhitek a napelemről

Maga a napelem meglehetősen drága.

Magyarországon is már egyre megfizethetőbb, általában valamilyen támogatásokkal ösztönzik még jobban az igénybevevők körét. Ugyanakkor valóban nem annyira olcsó, de hosszútávú, évtizedekre nyúló befektetés, egyszeri nagy többszázezres, vagy milliós költséggel.
Amennyiben a családi ház alkalmanként a visszavásárolt áramot fogyasztja, akkor is a rezsi költsége legalább felére, harmadára csökken havonta, s az évek során a napelem ára már többszörösen megtérül, nem beszélve a fenti példáról, amikor a fogyasztó nyer a megtermelt/visszaszolgáltatott/ eladott árammal.

Ha ugyanúgy a villamosenergia-szolgáltató által küldött áramot kell igénybe venni, akkor semmi értelme a napenergiának.

A napenergiát napközben folyamatosan használhatjuk, egy nyári napon pl. a Dél-alföldi részen, ahol a napsütéses órák száma igen magas, biztosan elegendő egy egész család számára a megtermelt energia. Ugyanakkor a elektromos-szolgáltató felé beküldött áram, és az igénybevett közötti különbözetet kell csak megfizetni, azokban az esetekben, amikor egyáltalán igénybe kell venni a hálózati ellátást. Elképzelhető, hogy egyszer Magyarország is eljut arra a külföldön már alkalmazott módszerre, hogy a fogyasztó által visszatermelt áramot a szolgáltató magasabb áron veszi meg, mint amennyiért pótlásra áramot nyújt cserébe, s az állam fizeti ki a szolgáltató részére a különbözetet, amely a fogyasztók számára ösztönzőleg hat.

Ha akkumulátort használunk tárolásra, akkor nem is környezetkímélő a napelem használata

Ez valóban igaz, ezért az ipari és mezőgazdasági létesítményekben víztornyos vagy sűrített levegős tárolás alkalmazható pl. az akkumulátor helyett. Kisebb háztartásokban egyelőre marad pl. a visszatöltés, eladás.

Ha nincs napsütés, vagy felhős az ég, illetve téli szürkületben, hosszú éjszakákon nem termelődik az áram.

Valóban fontos a direkt napsütés, a napsütéses órák száma, a napelemek felszerelésének helye, a napsugárral bezárt szöge. Viszont felhős időben is tud a napelem 50-90%-os teljesítményt nyújtani. Előfordulhat, hogy nem képes egyszerre működni pl. annyi háztartási gép. Bár ez nem drasztikus, mégis legalább spórolásra késztet, mert sokszor feleslegesen túl sok erőforrást használunk, s többnyire pazarló életmódot folytatunk. Ugyanakkor az éjszakai órákra lehetőség van tárolásra, raktározásra, illetve az elektromos hálózatba visszatáplált energia igénybevételére.

Nehézkes a tárolás

A tárolás egy kisebb lakóingatlannál, családi háznál akkumulátorral is megoldható.

Hívjon minket E-mail Ügyfélkapcsolat Kezdőoldal