A napelem előnyei

A napelem előnyei 

Környezetvédelem - Már csak ezért is megéri, nem? El tudjuk mondani, hogy a mi otthonunk (irodánk, telepünk) nem szennyezi a környezetet  égéstermékkel, hiszen napelemmel nyert árammal működtetett berendezéseket használunk. A napelemmel felszerelt ház után következő befektetés lehet egy elektromos autó - amelynek töltését szintén napelemmel biztosítjuk. Ezek után már akár ki is nevezhetnénk magunkat egyenesen a Föld megmentőjének. 

De azért ne rugaszkodjunk így el a valóságtól. A legnagyobb előnye egy napelem rendszernek az, hogy környezettudatosan termeljük vele magunknak az elektromos áramot.

Elég ha csak abból indulunk ki, hogy nem kell attól tartani, hogy elfogy. Aztán természetesen, ki ne szeretne a "maga ura lenni" energiafelhasználás kapcsán is? Ha saját áramtermelő rendszerünk van, kicsit érezhetjük ezt a függetlenséget. Persze a vezetékes áramról nem lehet lecsatlakozni. De ha felszereltetünk egy oda-vissza mérő órát, csak a hálózatról használt és a napos órákban megtermelt többlet áram különbségéért kell fizetni. Sőt még az is előfordulhat, hogy a szolgáltató fizet - természetesen ennek már adózási és jogi vonzatai is vannak.

A függetlenedés is megoldható, főleg olyan esetben, amikor az ingatlan még nincs bekötve az elektromos hálózatba. Egy tároló (akkumulátor) segítségével ugyanis lehetőség van arra, hogy a megtermelt energiát ne  azonnal használjuk fel, hanem akkor, amikor szükséges. Így kiküszöbölhető, hogy a napfény nélküli órákban (este) áram nélkül maradjon az ingatlan. Ugyanakkor biztonsági tartalékként nem baj, ha van egy generátor - lehetnek kevésbé napos hetek is, ilyenkor kellhet, egy kis segítség a rendszernek. 

Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a költségek csökkentése mellett, ingatlanunk értékét is növeljük a napelemekkel. Egy esetleges eladáskor a ma már kötelező energia tanúsítványok jobb besorolást adnak egy napelem-rendszerrel felszerelt ingatlana, aminek így természetesen a forgalmi értéke is növekszik.

Hívjon minket E-mail Ügyfélkapcsolat Kezdőoldal