Tudástár

Hálózatos rendszer
Visszatápláló rendszer. Hálózati visszatáplálásról akkor beszélünk, ha a napelemek által termelt villamos energiát egy inverter segítségével visszatápláljuk a hálózatba.

Amennyiben a napelemek nem termelnek pillanatnyilag elegendő villamos energiát, azt a hálózatról vételezzük, ha viszont többlet energia termelődik, akkor azt visszatápláljuk a hálózatra, amelyet erre a célra kialakított (kétirányú) speciális mérőóra számlál. Az áramszolgáltatók kötelesek átvenni a zöldenergiát. 

Felépítése:
A napelemes rendszer - méretétől függetlenül - az alábbi részegységekből épül fel: 

•    Napelem modulok
•    Inverter(ek)
•    Villamos szerelvények (vezetékhálózat, megszakító és leválasztó eszközök, védelmi berendezések)
•    Mechanikai szerelvények (rögzítő és opcionálisan forgató eszközök)

Működése:
A napelemek több, villamosan soros és/vagy párhuzamos kört képezve előállítanak néhány száz voltos egyenfeszültséget. Ezt az energiát egy vagy több inverterrel 230V/50Hz váltakozófeszültséggé alakítjuk, majd bekötjük az ingatlan villamos hálózatába. Amikor nincs, vagy alacsony a fogyasztás, a napelem által leadott teljesítményt közvetlenül a hálózatra tápláljuk vissza, ekkor "fordítva" forog a villanyóra. Ha viszont a naperőmű épp nem termel áramot, a szükséges energiát a megszokott módon a villamos hálózatból kapjuk (pl. este, borús időben). 

Vissza
Hívjon minket E-mail Ügyfélkapcsolat Kezdőoldal