Tudástár

A kezdetek
A Liverpooli Egyetem kutatása forradalmian új megoldást jelenthet a napelem rendszerek területén. A technológia alkalmazásával egy évtizeden belül drasztikusan csökkenhetnek az energiaárak.

A napelem-gyártás területén nagy áttörést jelenthet az a technikai fejlesztés, mely az előállításhoz eddig nélkülözhetetlen kadmium-kloridot magnézium-kloriddal helyettesíti. A jövőben bevezetni kívánt új módszer egy jóval költséghatékonyabb, egyszerűbb megoldást jelentene. A kadmium-klorid ugyanis egy rendkívül drágán előállítható és rendkívül mérgező vegyület, ezáltal a napelem gyártási folyamata speciális óvintézkedéseket igényel. Ezzel szemben a magnézium-klorid a tengervízből kivonható, ezáltal olcsón előállítható alapanyaga lehet a napelem gyártásnak.
Egy tanulmány már bebizonyította, hogy az új alapanyagból előállított napelem rendszer éppen olyan hatékony, mint a hagyományos kadmium-klorid alapú.
A jelenleg használt napelem rendszerek fotovoltaikus rendszerek, vagyis szilícium félvezető elem segítségével a napfényt közvetlenül elektromos energiává alakítják. A szilícium napelemek közt a kristályosodási módosulat alapján három típust különböztetünk meg: monokristályos, polikristályos-, és amorf napelemeket.

A szilícium azonban nem a legjobb napfény elnyelő, emiatt a következő generációs napelem rendszerek kadmium-tellurid bevonattal készülnek majd. Ez az anyag olyan jól elnyeli a napfényt, hogy kb. a szilícium mennyiségének egy százada is elegendő. A napfényből elektromos energia előállítás hatékonyságát pedig 2%-ról akár 15%-ra lehet emelni ezzel a módszerrel.
A kadmium tellurid lehet ezáltal a napelem rendszerek fejlesztésének kulcsa. Az eddig használt kadmium-kloriddal együtt azonban veszélyes elegyet alkothatnak az előállítás során.
A Liverpooli Egyetem kutatócsoportja a probléma elhárítására megpróbálta a kadmium-kloridot helyettesíteni más anyaggal. Így bukkantak rá a magnézium-kloridra. 
A kutatást vezető Dr. Major így nyilatkozott az új módszerről: "A kadmium-klorid amellett, hogy veszélyes, roppant drága is. Egy természetben is megtalálható anyaggal helyettesítve rengeteg pénzt spórolhatunk meg, és jelentősen csökkenthetjük a napenergia előállítási költségét."
Az új felfedezés nagy változásokat hozhat a megújuló energiával foglalkozó ágazatokba, már csak idő kérdése, hogy a piacon is hódító útjára induljon.

Vissza
Hívjon minket E-mail Ügyfélkapcsolat Kezdőoldal