A napelemről általában

A napenergiáról általában
 

Napenergia hasznosítás, napelem, visszatáplálás ... sok, ismert kifejezés, de mik is ezek valójában. Nekünk miért jó? Miért éri meg?

A napenergia hasznos - ezt a saját bőrünkön is érezzük! Lebarnulunk, nő a szervezetben a D-vitamin mennyisége, kellemesen simogat. Már az 1800-as években felmerült a tudósokban, hogy ha ez ennyire jó nekünk, akkor használjuk másra is. Kísérletezgettek különféle anyagokkal - mára a szilíciumkristály bizonyult a legelterjettebbnek. Átalakítja napfényt elektromos árammá, mindezt úgy, hogy közben nekünk a világon semmi tennivalónk nincs.

A hálózatról való leválás azonban nem oldható 100%-ban, mert a napelem rendszer működéséhez szükséges a hálózati áram megléte. Hálózati kiesés esetén a visszatáplálás is szünetel biztonsági okokból (a hálózat javítása idején,  a szerelő munkás életveszélybe kerülhet, ha  közben működésben lenne a visszatápláló rendszerünk).

A napelem termelése nem egyenletes - egy nap folyamán sem egyformán van napsütés (felhősödés, esős idő), valamint éves szinten sem állandó a napsütéses órák száma, a téli hónapok alatt a rendszer is kevesebb áramot tud termelni. A nap nem süt mindig, áramot pedig mindig használunk. A hálózati áram használatának plusz költsége minimalizálható visszatápláló rendszer telepítésével. Ekkor csak az oda-vissza mérő óra szerinti különbözetet kell fizetni.  A szolgáltatónak (3x16 Amperig díjmentesen) biztosítani kell az ilyen órát. 

napi  termelési görbe

éves termelési görbe

Persze egy tanya esetén, ahol a vezetékes áram bevezetés plusz költség lenne, megoldható, hogy teljesen független rendszerünk legyen. Ekkor egy tároló egységet (akkumulátort) is be kell építeni a rendszerbe, amely tárolja a megtermelt energiát, amit később felhasználhatunk. Ilyen rendszerek mellé az üzembiztonság érdekében generátort is alkalmazunk.   

A napelemek hatékonyságát befolyásolja a napfény intenzitása, beesési szöge és a környezeti hőmérséklet is. A fény intenzitás az, amit sajnos nem tudjuk befolyásolni. Az ország különböző területein persze vannak különbségek, de emiatt nyilván senki nem költözik. Tehát azzal kell gazdálkodunk, amink van. Az a fényenergia, ami a lakóhelyünkön „megterem”.

Az optimális rendszer kialakításában három fő adat alapján kalkulálunk: a korábbi energiafelhasználási adatok, az adott ingatlanra jellemző tájolás és beesési szög.

A napelem telepítése először befektetést igényel - évekre előre megfinanszírozzuk a villanyszámlát, de utána nekünk termel a rendszer. A szolgáltatónak fizetett összegek sose jönnek vissza. Ez olyan, mint amikor albérletből saját lakásra vált az ember. Az mert a hiteltörlesztéssel a sajátunkba fizetünk, az albérleti díjat meg csak az ablakon dobjuk ki.

Összességében csak a hasznunkra és kényelmünkre válhat egy napelem rendszerbe való befektetés. Nem beszélve a tudatról, teszünk valamit a környezetünkért.

És Brian után szabadon: ezután mindig az élet napos oldalát nézhetjük!

Hívjon minket E-mail Ügyfélkapcsolat Kezdőoldal